Domácí mandlové mléko
28.01.2023
Mandlové mléko je zdravou a chutnou variantou ve stravování, plnou výživných látek. Na rozdíl od živočišného mléka je pro lidský organismus nejen výživné ale také snadno stravitelné.
![](https://bb4838dc07.clvaw-cdnwnd.com/cd55e3b60440adb2b3b36ba91b76d140/200001172-5af5d5af62/IMG_20220504_162013-5.jpg?ph=bb4838dc07)
Mandle namočíme do vody. Používám cca 1/2 litrový hrnek, který naplním do 3/4 suchými mandlemi a zaliji vodou. Dám do lednice a nechám do druhého dne ve vodě nabobtnat. Voda se v lednici nekazí a mandle nabydou na objemu a jsou mnohem měkčí než když máčíme pouze krátce, hodinu nebo dvě, ale je možné nechat namočené pouze 2-3 hodiny.
![](https://bb4838dc07.clvaw-cdnwnd.com/cd55e3b60440adb2b3b36ba91b76d140/200001158-e2fe3e2fe6/IMG_20220504_154638.jpg?ph=bb4838dc07)
Takto namočené mandle scedíme, propláchneme čistou vodou a dáme do vysokootáčkového mixéru. Zalijeme 1 a 3/4 až 2-mi stejnými hrnky čisté vody a mixujeme.
![](https://bb4838dc07.clvaw-cdnwnd.com/cd55e3b60440adb2b3b36ba91b76d140/200001160-5609a5609d/IMG_20220504_155616.jpg?ph=bb4838dc07)
Rozmixovanou hmotu nalejeme do plátěného sáčku a vymačkáme mléko. Mandlovou drť lze následně použít do raw dezertů. Sáček na výrobu domácího mléka najdete na internetu.
![](https://bb4838dc07.clvaw-cdnwnd.com/cd55e3b60440adb2b3b36ba91b76d140/200001170-4ae554ae59/IMG_20220504_160804.jpg?ph=bb4838dc07)