Domácí mandlové mléko

28.01.2023

Mandlové mléko je zdravou a chutnou variantou ve stravování, plnou výživných látek. Na rozdíl od živočišného mléka je pro lidský organismus nejen výživné ale také snadno stravitelné. 

Mandle namočíme do vody. Používám cca 1/2 litrový hrnek, který naplním do 3/4 suchými mandlemi a zaliji vodou. Dám do lednice a nechám do druhého dne ve vodě nabobtnat. Voda se v lednici nekazí a mandle nabydou na objemu a jsou mnohem měkčí než když máčíme pouze krátce, hodinu nebo dvě, ale je možné nechat namočené pouze 2-3 hodiny.

Takto namočené mandle scedíme, propláchneme čistou vodou a dáme do vysokootáčkového mixéru. Zalijeme 1 a 3/4 až 2-mi stejnými hrnky čisté vody a mixujeme. 

Rozmixovanou hmotu nalejeme do plátěného sáčku a vymačkáme mléko. Mandlovou drť lze následně použít do raw dezertů. Sáček na výrobu domácího mléka najdete na internetu.

Mléko uchováváme v lednici a před použitím řádně protřepeme, protože tuková složka má tendenci se usazovat. 

Autor: Martina Christová                                              www.slunecnabrana.cz, www.mistrovskekrystaly.cz