400-500ml hrnek předem namočených kešu ořechů , česnek,
čerstvá rozmarýna, sůl, 1 polévková lžíce Irského mechu ( návod na přípravu najdete v článku nazvaném Příprava Irského mechu), ¼ šálku olivového oleje,
cca 2/3 šálku vody nebo mandlového mléka (dle vlastního výběru). Přípravu mandlového mléka najdete v článku Domácí mandlové mléko.
Hrnek
o obsahu 400-500ml naplníme do ¾ kešu oříšky a zalijeme vodou. Takto namočené necháme
přes noc v lednici. Kešu nasají vodu a jsou pěkně měkké a mají
"krémovitou" konzistenci.
Přidáme všechny ostatní ingredience. Začneme mixovat
za použití šťouchadla. Vodu nebo mandlové mléko můžete přidávat postupně tak,
aby bylo dosaženo vlastní požadované krémovité konzistence. Při mixování dáváme
pozor, aby se směs příliš nezahřívala. V takovém případě přestaneme
mixovat a počkáme až směs zchladne. Nakonec lze přimíchat sušené nori vločky
nebo jiné bylinky jako petržel, pažitku apod. Bylinkami lze omáčku chuťově
obměňovat.
Omáčku lze skladovat v lednici k rychlému použití do kysaného zelí, syrového květáku, nebo
do raw receptů s cuketami.